Монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово разпределение и един водомер

...
Монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово разпределение и един водомер
Коментари Харесай

От началото на 2023 г. започва масова смяна на уредите за отчитане на парното

Монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово систематизиране и един водомер с отдалечено отчитане струва сред 170 и 200 лв.
2023 година дава старт на всеобща промяна на уредите за отчитане на парното, а до 1 януари 2027 година всички те, както и водомерите за топла вода би трябвало да обезпечат опция за отдалечена връзка.

Това плануват промени в Закона за енергетиката, които към този момент са в действие. Те са подбудени от европейска инструкция, която е определила тези периоди, с цел да се реализира най-сетне заплащане върху действителното ползване.

Читатели обаче се оплакаха на публицистичния телефона на “24 часа ”, че някои от топлинните счетоводители ги притискали за промяната на уредите с обяснението, че в случай че не го създадат, ще заплащат не съгласно действителното потебление, а на база на данни от предходен интервал.

От енергийното министерство обясниха, че в действителност компаниите за дялово систематизиране са длъжни по силата на закона да инсталират единствено такива с отдалечено отчитане.

Клиентите не може да сложат отново уреди от стария вид

Абонатите с парно по последните публични данни са 616 607 (571 865 битови и 44 742 небитови). Чрез 23 196 абонатни станции те са присъединени към топлопреносните мрежи на сдруженията в страната. Делът на клиентите, ползващи топлинна сила за битови потребности, е 92,74%, демонстрират данните на Министерството на енергетиката.

Общият брой на инсталираните разпределители на радиаторите е 1 276 299, от които с отдалечено отчитане са 574 056. Броят на поставените апартаментни топломери е 72 676, а тези с отдалечено отчитане са 10 777.

Общият брой на самостоятелните водомери за топла вода е 660 061. Имотите без уреди са 20 564. Тези, които са с отдалечено отчитане, са 39 536.

Най-големият топлинен счетоводител е “Техем ”, който има 1 млн. уреда, като от тях 564 000 са с отдалечен доклад, в това число и водомери. Според калкулации на компанията всеобщата промяна ще стартира от 2023 година, когато изтича срокът на 11% от уредите.

Най-голямата замяна ще е през 2024 година, когато 48% от уредите би трябвало да бъдат сменени

с такива с отдалечено отчитане. През 2025 година би трябвало да се направи замяна на 20%, през 2026 година ще би трябвало да бъдат заменени 11 на 100 и през 2027 година – 10%.

Смяната на водомерите зависи от периода за метрологична инспекция и е самостоятелен за всеки апарат. По разпоредба водомерите подлежат на метрологична инспекция един път на 10 години.

При неналичието им, при изминал период на годност на периодическата инспекция или щета в уреда се дават 30 дни за премахване на неизправността.

При неспазване на този период показанията на водомера за топла вода не могат да бъдат взети поради при правене на изравнителната сметка. Разходът за парцела се дефинира съгласно броя на жителите за отчетния интервал, като на човек се начисляват от 140 до 280 литра на денонощие.

Топлинни счетоводители разясниха, че в евродирективата е записано, че всеки клиент, който има уреди и водомер с отдалечено отчитане, може да получава данни за действителното си ползване веднъж месечно или на три месеца.

От 1 януари 2022 година, когато в една постройка всички конфигурирани уреди за премерване на парното и топлата вода или на силата за изстудяване са с отдалечено отчитане, сметките по действително ползване се вършат най-малко веднъж месечно.

Тази информация може да се дава и посредством интернет и да се актуализира толкоз постоянно, колкото това разрешават измервателните уреди и употребяваните системи.

Справка за цените демонстрира, че монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово систематизиране и един водомер с отдалечено отчитане коства сред 170 и 200 лева

Ако се прави замяна вкупом в цяла постройка, то цената пада. Законът за енергетикатя планува уредите за дялово систематизиране в една постройка да са от един снабдител, с цел да могат да бъдат регистрирани.

Водомерите за студена вода обаче са останали отвън полето на закона. На пазара има с отдалечен доклад на доста производители, само че те няма да могат да бъдат регистрирани от определения от постройката топлинен счетоводител, защото той няма достъп до данните им, предизвестяват от компаниите за дялово систематизиране.

И припомнят, че при законово условие за отдалечен доклад и на водомерите то би трябвало да се планува и те да са от един снабдител, както уредите.

За първи път в закона се планува в постройките, които се охлаждат от един източник, да бъде инсталиран апарат за отчитане на силата, назовава се студомер. В София има по-малко от 10 такива здания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР